BLOG

Fisioteràpia respiratòria infantil: La bronquiolitis

Fisioterapia respiratoria bronquiolitis

La fisioteràpia respiratòria és una teràpia que està agafant cada vegada més pes entre els pacients infantils per tractar diferents patologies respiratòries relacionades amb al·lèrgies, factors genètics i factors mediambientals com és el cas de la bronquiolitis.

És una teràpia especialment enfocada a millorar la funció respiratòria de l’infant, podent inclús en alguns casos, substituir els tractaments farmacològics i, per tant, ajuda a millorar el sistema immunitari.

Què és la bronquiolitis?

La bronquiolitis és la infecció respiratòria que afecta les vies aèries inferiors (bronquíols).

És més freqüent en infants menors de 24 mesos i generalment se solen donar a la tardor i a l’hivern.

Normalment, és causat per un virus, el VRS (Virus Respiratori Sincicial) que és el que més es detecta en aquests casos.

Sabem que el 50% dels casos de bronquiolitis, solen tenir episodis de bronquitis recurrents en els mesos/anys posteriors. El 20% dels casos tindran una disminució de la funció pulmonar fins als 5-7 anys després i es pot relacionar amb asma a la infància o edat adulta.

Quins símptomes presenta?

La bronquiolitis s’inicia amb símptomes de vies respiratòries altes com el degoteig nasal, esternuts i tos a la fase inicial, amb febre o sense, no molt elevada.

En un període d’1-4 dies, la tos es fa més persistent, apareix una major irritabilitat en el nen/a i pot cursar amb altres símptomes. Apareix la mucositat, un augment de la freqüència respiratòria (Taquipnea), sibilàncies a la boca, una dificultat per respirar, pell blavosa (cianosis) en ungles i boca o lòbuls de les orelles. A més a més de problemes per la correcta alimentació i el descans nocturn de l’infant.

Per totes aquestes raons, serà important acudir al metge en el cas d’apreciar algun dels símptomes inicials per poder establir un diagnòstic i poder tractar a temps les complicacions.

Com es tracta la bronquiolitis?

En primer lloc, per tractar la bronquiolitis, realitzarem una entrevista inicial als pares per recollir tota la informació necessària sobre l’estat actual del nadó.

A continuació, el fisioterapeuta procedirà a auscultar al nadó per detectar els diferents sorolls respiratoris i iniciarem les tècniques per millorar els símptomes observats.

Generalment, comencem amb les neteges nasals de sèrum salí per netejar les vies aèries superiors. Si no drenem tota la mucositat, podrem aplicar tècniques manuals que acabar d’evacuar-lo.

Seguidament, administrarem el broncodilatador (solament si està prescrit pel pediatre), per després aplicar les nebulitzacions que ajudaran a mobilitzar de manera eficaç la mucositat allotjada a les vies aèries inferiors.

A continuació, durem a terme més tècniques manuals (tècniques respiratòries lentes i ràpides) que afavoriran l’eliminació de la mucositat. Podrem provocar la tos per eliminar-les per la boca si el nadó no les pot expulsar o tragar de forma instantània.

Si té prescrits corticoides, els administrarem just després de la sessió.

Normalment, al voltant de les 4-6 sessions, els símptomes han millorat notablement i el que és més important, amb els tractaments de fisioteràpia respiratòria podrem ajudar a prevenir nous episodis de bronquiolitis, enfortint la musculatura respiratòria i millorant l’estat general del nadó, entre molts altres beneficis.

A Bodhivita, disposem dels professionals especialitzats en la fisioteràpia pediàtrica que poden ajudar al teu infant a millorar la seva salut. 

Contacta amb nosaltres enviant un WhatsApp al 661 457 837, trucant al 93 511 23 03 o enviant un correu a santandreu@bodhivita.cat.

Picture of Cristina Alonso

Cristina Alonso

Fisioterapia neurològica

Compartir:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Open chat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋🏼 Necessites alguna cosa?