BLOG

Mètode Bobath: Història, Principis i Beneficis

mètode bobath

El mètode Bobath és un enfocament holístic en fisioteràpia neurològica, reconegut per la seva eficàcia en tractar trastorns neuromotors. 

La seva adaptabilitat i enfocament centrat en el pacient el fan essencial en la rehabilitació neurològica.

2. Concepte Bobath

Basat en la neuroplasticitat cerebral, el mètode Bobath busca proporcionar al pacient experiències sensoriomotrius normalitzades. A través de la repetició i la integració en activitats diàries, es busca l’automatització i realització espontània dels moviments.

3. Història del Mètode Bobath

Té origen als anys 40, quan va ser desenvolupat per la Dra. Berta Bobath, una fisioterapeuta, i el Dr. Karel Bobath, un neuròleg. 

El seu enfocament inicial estava dirigit a nens amb paràlisi cerebral. No obstant això, en observar l’eficàcia del mètode, aviat es va estendre la seva aplicació a adults amb hemiplegia.

Al llarg dels anys, el Concepte Bobath ha evolucionat, adaptant-se als avenços en neurofisiologia i neurociència. 

Malgrat els canvis i adaptacions, l’objectiu del mètode s’ha mantingut constant: proporcionar una rehabilitació centrada en el pacient que es basa en la neuroplasticitat del cervell.

4. Principis Fonamentals del mètode

Experiència Sensoriomotriu: El mètode Bobath busca oferir al pacient una experiència de moviment tan normalitzada com sigui possible. A través de la repetició de patrons de moviment, es busca la seva integració en activitats quotidianes.

Inhibició d’Activitat Tònica Reflexa: Es treballa per reduir els reflexos anormals i les postures associades que poden ser perjudicials per al pacient.

Facilitació de patrons de moviment: Es promou el desenvolupament de moviments i postures normalitzades, utilitzant tècniques específiques per guiar al pacient.

Tractament Interdisciplinari: La col·laboració entre diferents professionals de la salut, juntament amb la participació activa del pacient i la seva família, és essencial per a l’èxit del mètode Bobath.

Enfocament Holístic: Es considera al pacient en la seva totalitat, abordant no només els aspectes físics, sinó també els cognitius, emocionals i socials.

Observació Activa: Es realitza una anàlisi detallada de la motricitat, comunicació, cognició i percepció del pacient, dissenyant un pla de tractament adequat.

Personalització: Cada sessió de tractament és única i s’adapta a les necessitats, objectius i interessos del pacient, garantint una rehabilitació efectiva i centrada en l’individu.

5. Conclusió i Aplicació a Bodhivita

A Bodhivita, apliquem el mètode Bobath amb un enfocament personalitzat, considerant les necessitats individuals de cada pacient. 

El nostre equip garanteix una rehabilitació efectiva i centrada a millorar la qualitat de vida dels nostres pacients.

Vols saber quins altres mètodes treballem al centre? 

Contacta amb nosaltres i demana més informació. 

Picture of Cristina Alonso

Cristina Alonso

Fisioterapia neurològica

Compartir:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Open chat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋🏼 Necessites alguna cosa?