BLOG

Atàxia, tractament amb fisioteràpia neurològica

ataxia

L’atàxia és un trastorn neurològic que es caracteritza per la manca de coordinació muscular i la dificultat per fer moviments precisos i controlats.

Aquesta afecció està relacionada amb una disfunció al cerebel, una estructura del sistema nerviós central encarregada de la coordinació i el control motor.

Continua llegint per entendre què és i com tractar-la amb fisioteràpia neurològica.

Quina importància té el cerebel?

El cerebel és una estructura ubicada a la part posterior del cervell, sota el cervell occipital. La seva funció principal és integrar la informació sensorial per controlar la coordinació, l’equilibri i el moviment precís. A través de les connexions neuronals, el cerebel rep informació proprioceptiva i exteroceptiva dels músculs, tendons, articulacions i la pell, així com informació visual i auditiva. Aquesta informació es processa per controlar la força, la velocitat i la direcció dels moviments.

És l’encarregat de comprovar el to i el timing que calgui i emmagatzemar patrons òptims de moviments fragmentar-los i selectius, per tant, també té una funció molt important en els mecanismes d’aprenentatge.

A més a més, altra de les seves funcions més importants és la de proporcionar o recuperar l’equilibri, ja que arriba a través de fibres ràpides informació visual, del laberint a l’orella interna, dels receptors de pressió plantar.

Quins símptomes pateixen les persones amb lesions del cerebel i atàxia?

En persones amb lesions del cerebel i atàxia observem com en l’intent de corregir-ho des del còrtex, hi ha una resposta més irregular i lenta amb augment de to brusc i en un patró total.

El to postural de les persones amb atàxia és baix, encara que el principal problema és la dificultat de control altern de músculs agonistes i antagonistes, juntament amb la manca de control inhibitori en la resposta.

Encara que l’atàxia més coneguda és la de Friedreich, n’hi ha moltes més. En general, a la clínica trobem persones amb moviments atàxics a causa d’altres causes com EM, TCE, polineuropatia, tumors, abús de medicaments, alcohol i altres drogues.

Alguns dels seus signes clínics són:

 • Tremolor en repòs en l’intent de mantenir la postura
 • Tremolor intencional
 • Fenomen de rebot +
 • Dismetria
 • Disdiadococinesia
 • Trastorn al control postural i equilibri
 • Disàrtria i respiració arrítmica
 • Nistagm

Quins objectius terapèutics fonamentals treballem a Bodhivita?

 • To postural
 • Facilitar la innervació recíproca (per permetre una acció uns músculs es contrauen i altres es relaxen, coordinació entre extremitats, hemicuerps…)
 • Treballar la coordinació espacial i temporal als components d’un moviment
 • Millorar estratègies d’equilibri
 • Evitar fixacions/compensacions
 • Incloure la respiració a la nostra feina

En la majoria dels casos, els símptomes de l’atàxia solen tenir una evolució progressiva i poden aparèixer a qualsevol etapa de la vida.

És important començar a treballar en cada objectiu quan abans per aconseguir un resultat òptim i millorar la qualitat de vida de l’afectat.

Vols acudir a una primera sessió de valoració? Demana cita al 661 45 78 37, enviant un correu electrònic a santandreu@bodhivita.cat o emplenant el formulari aquí.

Picture of Anna Vinyals

Anna Vinyals

Fisioteràpia neurològica

Compartir:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Open chat
1
Necessites ajuda?
Hola 👋🏼 Necessites alguna cosa?