BLOG

Lesió medul·lar amb fisioteràpia neurològica

lesio medular

La lesió medul·lar pot afectar greument la funció del cos i el moviment. Es produeix quan hi ha dany a la medul·la espinal, estructura cilíndrica que conté teixit nerviós que connecta l’encèfal amb la resta del cos. 

Qualsevol dany, ja sigui congènit, associat a altres patologies neurològiques o ben adquirit per causa traumàtica, comporta una interrupció d’aquest circuit donant alteració en la sensibilitat, en la motricitat i en la funció autònoma (respiració, tracte uroginecològic, intestinal, termoregulació, …).

Què és la lesió medul·lar

La lesió medul·lar és una afecció que es produeix quan hi ha dany a la medul·la espinal, un conjunt de nervis que es troba al centre de la columna vertebral i que és fonamental per a la funció del cos i el moviment. 

Una lesió medul·lar pot ser completa o incompleta, depenent de la quantitat de dany que s’hagi patit. Les lesions medul·lars poden ser causades per traumatismes, com un accident de cotxe o una caiguda des d’una altura, o per malalties, com l’esclerosi múltiple o el càncer.

Símptomes de la lesió medul·lar

Els símptomes d’una lesió medul·lar poden incloure:

  1. Debilitat o paràlisi en una o totes dues cames
  2. Alteracions de la sensibilitat
  3. Dificultat per controlar la bufeta i els intestins
  4. Problemes amb l’equilibri i la coordinació
  5. En alguns casos, la lesió medul·lar també pot afectar els òrgans interns, com el cor o els pulmons

Tractament amb fisioteràpia neurològica

La fisioteràpia és una part bàsica del tractament de la lesió medul·lar. Un fisioterapeuta especialitzat en neurologia pot ajudar a recuperar la funcionalitat del cos i a millorar la capacitat del pacient per fer les activitats diàries. 

El tractament de la lesió medul·lar sol incloure una combinació de teràpies físiques i ocupacionals. La teràpia física se centra a millorar la força i la mobilitat, mentre que la teràpia ocupacional se centra a millorar la capacitat del pacient per realitzar tasques quotidianes, com vestir-se i dutxar-se. En alguns casos, també es poden utilitzar dispositius d’assistència, com muletes o cadires de rodes, per ajudar al pacient a moure’s.

És important recordar que la recuperació d’una lesió medul·lar pot ser un procés llarg i requerir molt esforç i determinació. No obstant, amb l’ajuda d’un equip de professionals de la salut i el suport de la família i amics, moltes persones amb lesió medul·lar poden tornar a portar vides plenes i actives.

Primer haurem de preguntar-nos:

¿es tracta d’una lesió completa o incompleta? 

En el primer cas, trobem sensibilitat i moviments voluntaris per sota del nivell de la lesió; la teràpia es dirigirà a buscar estratègies de compensació de cap i braços buscant la funcionalitat. 

En el segon, ajudarem a l’estimulació de les parts afectades i la seva reorganització plàstica a través de generar demandes al pacient, prevenint compensacions o excès d’esforç que pot desencadenar espasmes.

Tractar l’alteració de la sensibilitat és important i sempre haurem de valorar els diferents tipus de sensibilitat:

  • Tèrmica
  • Vibratòria
  • Pressió
  • Pes i consistència
  • Reconeixement d’objectes
  • Reconeixement de les posicions del cos (sinestèsia)

Per normalitzar la sensibilitat estimularem les àrees corporals a treballar a través dels diferents sentits, especialment el tàctil-cinestèsic i de l’equilibri. A l’augmentar la percepció s’estableixen connexions nervioses i amb això augmenta la quantitat i qualitat de la resposta motora. 

Durant el tractament de la lesió medul·lar, a més, ens plantegem diferents posicions en les quals treballar i afavorir així l’activació selectiva o inhibició de determinats grups musculars.

La neurorrehabilitació tractarà d’activar el control postural que es pugui esperar en tronc, treballarà l’equilibri, transferències, la capacitat de fer passos o caminar, la parcial o total utilització de braços… 

Al Centre disposem d’ajudes tècniques com bastons i caminador per treballar la bipedestació o marxa durant la sessió.

Mitjançant tècniques com la Neurodinàmica millorarem la mecano-sensibilitat del teixit nerviós, la funcionalitat i espasticitat. 

En resum, la neurorehabilitació ajuda en:

  • Control postural
  • Alteració sensibilitat i percepció
  • Estimulació de moviment i qualitat de la resposta motora
  • Alliberació de les estructures neuromusculoesquelètiques
  • To i força muscular
  • Funció autònoma
  • Maneig i prevenció de UPP

Prevenció de lesions medul·lars

Per prevenir lesions medul·lars, és important prendre mesures de seguretat, com l’ús de cinturons de seguretat en conduir i l’adopció de mesures de seguretat a casa i en el lloc de treball. També és crucial portar un estil de vida saludable, que inclou fer exercici regularment i mantenir un pes saludable. A més, és crucial protegir-se contra malalties que poden danyar la medul·la espinal, com el càncer i l’esclerosi múltiple.

Has patit una lesió medul·lar? Reserva cita per la primera sessió de fisioteràpia neurològica. 

Picture of Cristina Alonso

Cristina Alonso

Fisioterapia neurològica

Compartir:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.