BLOG

Paràlisi Cerebral: Causes i Tractament

paralisis cerebral

La Paràlisi Cerebral (PC) és una condició que ha captat l’atenció d’especialistes i famílies, per igual, a causa del seu impacte en el desenvolupament motor dels nens. És la causa més freqüent de discapacitat motriu en la població pediàtrica i, encara que és una condició permanent, amb el tractament adequat, molts nens poden portar una vida plena i significativa.

Què és la paràlisi cerebral?

La PC no és una malaltia en si mateixa, sinó més aviat un conjunt de trastorns que afecten el moviment i la postura. Aquests trastorns són el resultat d’una agressió al cervell en desenvolupament, ja sigui durant l’etapa fetal o en els primers anys de vida. Aquesta agressió provoca limitacions en l’activitat del nen, i pot anar acompanyada de problemes cognitius, conductuals, dificultats de comunicació, epilepsia, i alteracions sensorials o de percepció.

Classificació de la Paràlisi Cerebral

La PC es pot classificar de diverses maneres, però una de les més comunes és segons el trastorn motor dominant:

  • PC espàstica: Es caracteritza per la rigidesa muscular i reflexos exagerats. Els moviments voluntaris són limitats i certs grups musculars tendeixen a predominar, el que pot portar a deformitats.
  • PC disquinètica: Els nens amb aquest tipus de PC experimenten moviments involuntaris, canvis dràstics en el to muscular i persistència de reflexos arcaics.
  • PC atàxica: Aquesta forma es caracteritza per la falta de coordinació en els moviments, debilitat muscular i tremolors. Aquests símptomes solen resultar en problemes d’equilibri.
  • Formes mixtes: En alguns casos, els nens poden presentar símptomes de més d’un tipus de PC. Es classifiquen segons el trastorn motor que predomini.

A més, la PC també es pot classificar segons l’extensió de l’afectació:

  • Unilateral (hemiplègia): Afecta a un costat del cos.
  • Bilateral: Pot manifestar-se com diplegia (predomini en les extremitats inferiors), triparesia (dues extremitats inferiors i una superior) o tetraparesia (les quatre extremitats).

Per avaluar la gravetat del trastorn, s’utilitza l’escala Gross Motor Function Classification (GMFCS), que classifica en 5 nivells d’afectació, des del més lleu al més greu.

El Rol de la Fisioteràpia en el seu Tractament

La fisioteràpia juga un paper crucial en el tractament de la PC. L’enfocament es centra en la família, ja que són qui millor coneixen les necessitats i capacitats dels seus fills. El terapeuta guia i acompanya a la família, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida del nen.

El tractament busca minimitzar els dèficits, prevenir complicacions i deformitats, i promoure postures i moviments funcionals. Per això, es treballa en la normalització del to muscular mitjançant el moviment i s’empren estímuls de l’entorn per potenciar les capacitats del nen.

La Paràlisi Cerebral, encara que és un desafiament, no defineix els límits del que un nen pot aconseguir. Amb el suport adequat, la dedicació i les teràpies correctes, aquests nens poden superar obstacles i assolir metes increïbles. Si el teu fill o algú que coneixes enfronta aquesta condició, no estàs sol. Estem aquí per ajudar, guiar i proporcionar les eines necessàries per a un futur prometedor. Desitges saber més o necessites suport especialitzat? No dubtis a contactar amb nosaltres.

Picture of Cristina Alonso

Cristina Alonso

Fisioterapia neurològica

Compartir:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.