El traumatisme cranioencefàlic (TCE) és una lesió que pot tenir conseqüències greus i duradores al cervell i a la vida d’una persona. Aquestes lesions poden ser causades per un fort impacte al cap, com passa en un accident de trànsit, una caiguda des d’una altura considerable, una agressió, entre d’altres.
En aquest article parlarem dels símptomes comuns en aquest tipus de traumatismes i com tractar-los amb fisioteràpia neurològica.
Què passa quan es produeix un traumatisme cranioencefàlic?
Quan es produeix un traumatisme cranioencefàlic, la lesió cerebral no es limita a la zona de l’impacte, sinó que també es pot estendre al contraatac i a altres àrees del cervell, causant danys difusos al tronc de l’encèfal. Això pot provocar hemorràgies, hematomes i edema cerebral, que poden causar una lesió isquèmica secundària de les estructures veïnes durant els primers dies després de l’accident.
És important tenir en compte que els TCE poden ser lleus, moderats o greus. Això dependrà de la magnitud de la lesió i de la durada de la pèrdua de consciència o coma. A la fase aguda, cal proporcionar cures intensives per assegurar l’estabilització del pacient. En molts casos, es requereix la intervenció quirúrgica per evacuar l’hematoma o reduir la pressió intracranial.
Quins símptomes té la persona que el pateix?
Els símptomes dels TCE poden ser molt variats. Solen presentar una sèrie de símptomes sensitivomotors a les quatre extremitats, tronc i cap, com sensibilitat i to postural anormal, trastorns en la deglució, alteració en el control esfínters, disàrtria, moviments atàxics i dificultat en la coordinació temporoespacial, mà-ulls i mà-mà.
A més, poden presentar símptomes neuropsicològics com trastorns de la memòria i concentració, agnòsies i praxi, alteració en l’orientació espacial i temporal i problemes conductuals. Aquests símptomes poden afectar significativament la qualitat de vida del pacient i poden requerir un tractament especialitzat, com ara la rehabilitació neuropsicològica.
Quin tipus de tractaments treballem a Bodhivita per a pacients amb un traumatisme cranioencefàlic?
La fisioteràpia és una part essencial del tractament dels TCE i pot ajudar a millorar la funcionalitat física del pacient i prevenir les complicacions associades. Alguns dels objectius específics de la fisioteràpia inclouen normalitzar el to muscular, dessensibilitzar o estimular de manera específica per millorar la receptivitat, facilitar activitats i tasques, facilitar l’equilibri i la deambulació.
A la fase de rehabilitació, el treball del fisioterapeuta pot incloure diferents tècniques i estratègies, com la teràpia manual, l’estimulació elèctrica, la teràpia ocupacional, la teràpia del moviment induït per restricció, entre d’altres. A més, el fisioterapeuta pot ajudar el pacient a realitzar exercicis específics per millorar la força, l’equilibri, la coordinació i la flexibilitat. També a realitzar activitats de la vida diària, com ara vestir-se, pentinar-se, menjar, etc.
A la fase crònica, la fisioteràpia pot ajudar a millorar la qualitat de vida del pacient. Igualment, és important tenir en compte que en alguns casos, les seqüeles poden ser permanents. En aquests casos, el fisioterapeuta ha d’adaptar el tractament a les necessitats i els objectius individuals del pacient. A més de proporcionar un suport continu per millorar la funcionalitat física i prevenir complicacions.
Omple el formulari de contacte i agenda la teva primera sessió de fisioteràpia neurològica.